fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
25. apríla 2016 Prečítané 3949x

Ako sa starať o rôzne typy podláh

Podlahy a obklady vyžadujú rôznu starostlivosť v závislosti od materiálu. Poradíme vám, ako udržať svoju podlahu krásnu po dlhé roky. Nie je v tom žiadna mágia. Stačí len pochopiť vlastnosti vašej podlahy a aplikovať niekoľko odskúšaných praktík.

Tipy

Ako čistiť dlaždice

Dlaždice sú veľmi trvácne a obľúbené najmä pre kuchyne a kúpeľne. Čistia sa relatívne jednoducho a vyzerajú ako nové dlhé roky. Treba si dávať pozor na fľaky. Ak sa vám na podlahu vyleje káva, čaj, víno alebo niečo iné, čo môže zanechať škvrnu, umyte to okamžite. Mimo takéto malé nehody sa nemáte čoho báť. Na denné čistenie vám postačí metla, vysávač a na umytie mop s vodou.

Pri zarytých škvrnách siahnite po čistiacich prostriedkoch, ktoré sú na ne určené. Prípadne skúste kombináciu vody a octu. Dlaždice nemusíte sušiť, vlhkosť im neprekáža. Pri hlbších znečisteniach vyskúšajte parný čistič a na priestor medzi dlaždicami starú zubnú kefku. Existujú prípravky, ktoré tento priestor očistia a zabránia usadzovaniu špiny na dlhšiu dobu.

Ako na vinylovú podlahu

Vinylové (PVC) podlahy patria k tým najflexibilnejším na trhu. Ak sa vám aj niektorá časť zničí, jednoducho zameníte lamelu za novú. Rovnako, čo sa čistenia týka, sú veľmi jednoduché na údržbu. Na dennú údržbu potrebujete metlu alebo vysávač. Najskôr odstránite omrvinky a malé nečistoty, neskôr sa môžete pustiť do čistenia povrchu. Používajte teplú vodu a šetrné čistiace prostriedky. Vyhnite sa vosku a agresívnym kyselinám.

Vinyl je syntetický materiál, má výborné vlastnosti, čo sa vlhkosti týka. No agresívny čistiaci prostriedok by mohol po sebe zanechať následky. Nebojte sa leštiacich prostriedkov, no voskovaniu sa vyhnite. Naozaj to nie je potrebné.

Ako sa starať o drevené podlahy

Drevo je prírodný materiál a preto je dôležité pochopiť jeho vlastnosti. Nereaguje dobre na vysokú vlhkosť a pozorní by ste mali byť aj s výberom čistiacich prostriedkov. V prvom rade sa zamerajte na prevenciu nečistôt a prípadných problémov. Z vonkajšej vchodu pridajte koberček na čistenie topánok. Denne vysávajte alebo zametajte. Ak máte parkety, vysávač je rozhodne lepšia možnosť. Pri zametaní môže mnoho nečistôt skončiť uväznených medzi jednotlivými časťami podlahy.

Pred každým čistením vodou najskôr povysávajte. Pamätajte, drevo a ani žiaden iný prírodný materiál (korok, bambus atď.) nereaguje s väčším množstvom vody dobre. Podlaha sa môže naduť. Namočenú handru poriadne vyžmýkajte, aby bola vlhká, no voda z nej nestekala. Nikdy nevylejte vodu na podlahu s tým, že ju rozotriete po podlahe. Môžete si narobiť veľa problémom a podporiť prípadné plesne.

Vyberajte skôr šetrné čistiace prostriedky. Ideálne také, ktoré sú vytvorené priamo na tento typ podláh. V prípade, že máte na podlahe mastné škvrny, použite saponát na riady. Čistenie môžete občas zavŕšiť voskovaním. Ochráni farby a lesk vašej podlahy.

Ako vyčistiť laminátovú podlahu

Laminát je veľmi odolný. Nátery a povrchové úpravy týchto podláh prirodzene chránia pred vyblednutím od slnka. Nepoužívajte veľké množstvá vody. Radšej si zoberte vlhkú handru. Aj keď ide o veľmi odolný typ podlahy, čistite ju šetrne ako drevenú. Ruky preč od leskov a vosku. Ak sa vám zdá, že máte laminátovú podlahu poškodenú na nejakom mieste, radšej tú časť vymeňte.

Ako na kamennú podlahu

Kameň a mramor je veľmi špecifický na čistenie. Rozhodne sa vyhnite všetkým kyselinám, agresívnym prostriedkom a octu. Takto si podlahu môžete zničiť. Chemikálie totiž preniknú do kamena. Namiesto toho zvoľte PH neutrálny čistič alebo použite čistú vodu. Ak ste našli hlbokú škvrnu a potrebujete sa jej zbaviť, zvoľte parný čistič.

Handry z mikrovlákien sú výborné pre všetky typy podláh. Najmä však pre prírodné materiály ako drevo, bambus, korok, kameň a mramor. S agresívnymi čističmi opatrne, no a pred čistením vždy pozametajte alebo povysávajte.

Ak dodržíte týchto pár vyššie spomenutých zásad, nie je sa čoho báť. Vaše podlahy budú krásne veľmi dlhý čas.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ