fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
27. júla 2017 Prečítané 21800x

8 netradičných vzorov pre obklad aj dlažbu, ktorých použitie vám budú ostatní závidieť

Trendy v oblasti obkladov a podlahy sa nemusia týkať iba veľkostí, farieb a materiálov, z ktorých sú vyrobené. Váš domov môže pôsobiť štýlovo aj vďaka vzorom. Inšpirujte sa nasledujúcimi príkladmi pre usporiadanie obkladu a dlažby, vďaka ktorým bude vaša domácnosť vytŕčať z radu.

Trendy

1. Tehlový vzor

Usporiadanie podľa tohto vzoru je charakteristické tým, že stred každej dlaždice je zarovnaný k okraju dlaždice umiestnenej nad ňou. Ide o najbežnejšie používaný vzor v stavebníctve, pretože kopíruje spôsob pokladania tehál. Toto usporiadanie dlaždíc je známe aj z podzemia veľkých miest – tehlový vzor sa totiž zvykne používať pre obkladanie stien v metre.

Lepenie obkladačiek podľa tehlového vzoru vyniká dlhými horizontálnymi čiarami, vďaka ktorým sa môže zdať miestnosť na pohľad priestrannejšia. Ďalšou výhodou tohto usporiadania je možnosť využiť akýkoľvek keramický obklad obdĺžnikového tvaru.

Photo by Jessica Helgerson Interior Design – Search kitchen design ideas

Tento nadčasový spôsob obkladania vynikne v kúpeľni či kuchyni ešte viac, ak na špárovanie medzier použijete kontrastnú špárovaciu hmotu. Okrem klasickej kombinácie bieleho obkladu so šedou špárovkou môžete vyskúšať elegantný variant – tmavé dlaždice a bielu špárovku.

Photo by Boutique Homes – Browse bathroom ideas

Tehlový vzor je využiteľný takmer kdekoľvek, no najviac vynikne v miestnostiach s jednoduchou dlažbou. Pokiaľ hľadáte inšpiráciu na nezvyčajný obklad, s týmto univerzálnym vzorom určite nič nepokazíte.

2. Vertikálny tehlový vzor

Ide o rovnaké usporiadanie ako v predchádzajúcom bode, no predsa len sa v niečom líši. Pokiaľ potrebujete útulnú kúpeľňu opticky zvýšiť, začnite lepiť obkladačky podľa tehlového vzoru otočené vertikálnym smerom.

Photo by White Crane Construction – Search bathroom pictures

3. Rovnomerné usporiadanie v mriežke

Stačí naozaj málo a úplne inak môže vyzerať aj také usporiadanie dlaždíc, ktoré sa využíva pomerne často. Docieliť sa to dá, ak dlaždice usporiadate do vzoru, ktorý tvorí jednotnú a opakujúcu sa mriežku.

Photo by Ana Donohue Interiors – Search bathroom design ideas

Takéto usporiadanie pôsobí moderne a je vynikajúcim spestrením miestností, v ktorých dominujú ostré hrany. Nebojte sa experimentovať ani v prípade, že uprednostňujete minimalizmus – takýto obklad pôsobí jednoducho aj so zvýraznenými špárami.

Photo by Ana Donohue Interiors – Search bathroom design ideas

4. Basketweave

Basketweave je štruktúrovaný vzor zložený z viacerých vodorovných a zvislých dlaždíc, ktorý do vašej domácnosti vnesie prvky extravagancie. Aby tak pôsobila aj vaša kúpeľňa či kuchyňa, dlažbu s týmto tvarom si ani nebudete musieť vlastnoručne vyskladať. Hotové štruktúrované krytiny si zakúpite v každom lepšom obchode so stavebným materiálom.

Photo by Spacecrafting / Architectural Photography – Discover bathroom design inspiration

5. Herringbone (parketový vzor)

Usporiadanie obkladačiek podľa tohto štýlu pripomína parketový vzor. Jeho lepenie prebieha kladením dlaždíc do pravého uhla. Slovenské pomenovanie Herringbone štýlu by pokojne mohlo znieť „cik-cak“.

Pokiaľ hľadáte inšpiráciu, ako obkladať kúpeľňu, ktorá bude medzi ostatnými vynikať, lepenie obkladačiek podľa vzoru Herringbone je ideálnou voľbou. Vzor sa môže zdať zložitejší, no v skutočnosti vyzerá jednoducho.

Photo by Hensley Custom Building Group – More dining room ideas

Lepenie obkladačiek podľa tohto vzoru sa odporúča realizovať na miestach, kde prevažujú svetlé odtiene – napríklad v takej letnej kuchynke. Ak však chcete, aby váš obklad pôsobil výrazným akcentom, na Herringbone vzor môžete použiť dlhý a tenký obklad v tmavších farbách.

Photo by Debbie Basnett, Vintage Scout Interiors – Search kitchen design ideas

6. Modular Versailles

Pokiaľ hľadáte netradičné usporiadanie dlažby, ktoré zároveň nie je až také opozerané, vzor Modular Versailles je ideálnou voľbou. Nevýhodou tohto vzoru je, že k jeho výrobe budete potrebovať viacero dlaždíc v rôznych veľkostiach.

Photo by Ferguson Bath, Kitchen & Lighting Gallery – Search bathroom design ideas

To však nemusí byť problém, pokiaľ sa rozhodnete zakúpiť dlažbu špeciálne určenú pre tento spôsob usporiadania. V týchto baleniach sa nachádzajú veľké štvorcové dlaždice (napríklad 45 cm x 45 cm), obdĺžnikové dlaždice (30 cm x 45 cm) a menšie štvorce (15 cm x 15 cm).

Photo by FLORIDA TILE & STONE DESIGN STUDIO – Search kitchen pictures

Pokiaľ sa vám zapáči tento vzor, no chcete iné usporiadanie dlaždíc, vybrať si môžete aj z doplnkových vzorov Palatial Versailles alebo Standard Versailles.

7. Windmill

Pre vytvorenie podlahy, ktorej usporiadanie pripomína vrtuľu veterného mlyna, budete potrebovať obdĺžnikové a štvorcové dlaždice. Zatiaľ čo rozmer obdĺžnikov môže byť ľubovoľný, štvorce musia byť vždy o polovicu menšie ako je veľkosť obdĺžnikov.

Photo by Robert A. McGraw Architect – Browse bathroom photos

8. Šachovnícový vzor

Pre šachovnicové usporiadanie môžete použiť rovnaké alebo farebne odlišné dlaždice v tvare štvorca. Najčastejším variantom býva kombinácia čiernych a bielych dlaždíc, ktorá je ideálnou voľbou, ak máte svoju domácnosť zariadenú vo vintage štýle. Podlahu je možné pokladať šachovnicovým vzorom dvomi spôsobmi – zarovnane vedľa seba alebo diagonálne.

Miestnosť s pootočenými dlaždicami v 45-stupňovom uhle pôsobí priestrannejšie, takže toto usporiadanie je ideálne, ak chcete opticky zväčšiť malú kúpeľňu.

Photo by A & E Flooring – Browse kitchen photos

Nech už sa rozhodnete pre akékoľvek usporiadanie, nezabudnite, že na výsledný efekt vplýva aj rovnosť špár. Dodržať symetrické rozloženie dlaždíc môže byť namáhavé najmä pri zložitejších vzoroch, no lepenie obkladačiek s LEVELYS systémom je jednoduché aj v prípade komplikovanejších štýlov.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ